Publicerad den

Klassiska svenska tillverkare av pinnstolar

Pinnstolen är en möbel som varit med och skapat det svenska folkhemmet. Den dess klassiska avskalade form fanns den i var mans hem och kunde skapas på var och varannan gård. Idag är det en klassiker som kommer leva för evigt. Mycket tack vare Carl Malmsten som skapade den klassiska Lilla Åland. Här kan du du läsa om några av våra stora svenska tillverkare genom åren.

Hagshults eller Ottosson & Karlssons Pinnstolsfabrik

Ottosson_o_Karlssons_PinnstolsfabrikHagshults Pinnstolsfabrik som även är känd under namnet ottosson & Karlsson, hittade men i Gräshult mem historien började i Boda där fabriken först öppnade redan 1947 men flyttades alltså till Gräshult. Här arbetade cirka 10 pers som mest vilket då var områdets största arbetsgivare. 

Nässjö Stolfabrik

Nassjo_stolsfabrik_Bohem_gungstolFrån sent 1800-tal och ända fram till 1980-talet hittade man Nässjö Stolfabrik, kallad ”Pinnen” i Nässjö. Pinnstolstillverkningen pågick faktiskt ända fram till 1992, idag kan du uppleva pinnstolens historia och industriställning tack vare föreningen Pinnstolens utställning som finns kvar än idag. 

Härifrån kommer bland annat pinnstolsmodellerna som alla varit stora succéer både nationellt och internationellt: Åkerblomstolen, Columbus 1225, Törnrosa 1130, Oktett 1104 och en av våra favoriter, den fina gungstolen Bohem 2402 designad av Lena Larsson. Här kan man läsa mer om fabriken och föreningen.

Stolfabriks AB

Stolfabriks_AB_Lilla_Åland_Carl_MalmstenDet var på Stolsfabriks AB som Carl Malmsten skapade Lilla Åland, kanske vår tids mest kända och uppskattade pinnstol. Anledningen till namnet var att Carl hade besökt Åland och hållit en slöjdkurs och det var där han inspirerades till att skapa Lilla Åland. Stolen Lilla Åland togs i produktion 1942. Fabriken finns fortfarande kvar men heter idag Stolab, de producerar fortfarande Lilla Åland. Se en film om stolen. 

 

Hagafors stolfabrik AB

Hagafors stolfabrik AB i Jönköpings län var verksamt mellan 1863–1967. Det var för Hagafors som Sven-Erik Fryklund designade pinnstolen Haga. Pinnstolen Haga är väldigt lik Lilla Åland och det har sin förklaring… Fryklund var student hos Carl Malmsten och enligt vissa bidrog han också i skapandet av Lilla Åland. 

AB Tallåsenstolar

AB Tallåsenstolar, Jan Hallberg.Det började faktiskt med att Karl-Gustaf Englundh jobbade för JOFA i Tallåsen. JOFA tillverkade framförallt skidor men av restmaterialet gjorde man stolar och leksaker.  Englundh arbetade där som Fabrikschef innan han sa upp sig och startade eget. Han startade 1955 AB Tallåsenstolar som tillverkade stolar fram till hans död 1965. En av de mer framstående arkitekterna som skapade ett par stilklassiker för Tallåsen var Jan Hallberg. 

AB Edsbyverken

AB_Edsbyverken_FanettAB Edsbyverken är fabriken som gjort den fantastiska pinnstolen Fanett. Fabriken startades redan 1899 och har sedan starten haft möbler som huvudprodukt men man hade även skidtillverkning under en period. 

Här en bra artikel som vi kan rekommendera att du läser om du ska köpa pinnstolar