Publicerad den 1 kommentar

Ett första inlägg måste givetvis handla om Pinnstolens historia?

Vi är verkligen glada att du hittat till vårt pinnstolsmecka! Vi som driver Pinnstol.com är onekligen helt sålda på just pinnstolar och det innebär givetvis att även stolens historia fascinerar oss. Det är en stol och en historia som förtjänar att bli berättad.

Pinnstolens historia

För att at det hela vägen från början så måste vi ta oss till staden Windsor i England, för övrigt samma stad som gett namn till slipsknuten med samma namn. De första pinnstolarna tillverkades på 1600-talet, man ville ta fram en stol som var förhållandevis billig att både producera och köpa, givetvis skulle den också vara skön att slå sig ner på. Kan beskrivas som en tjock träsits som med svarvade pinnar i. Från början kallades stolen för just Windsorstol. I Sverige kallade vi dem från början för stegstol innan vi gjorde det kloka beslutet att byta namn till pinnstol.

Pinnstolens historia i Sverige

Under den första halvan av 1800-talet hade pinnstolen sin första storhetstid. Pinnstolen kan också ses som ett tydligt exempel på industrialiseringen. Många industrier som startades under industrialiseringen, kanske främst i Småland gjorde just möbler i trä och i många fall just pinnstolar. Innan dess hade pinnstolen varit något som man gjorde själv hemma.

Den vanliga pinnstolen har ofta sju pinnar i ryggen och fyra ben, dem tidiga stolarna hade en sadelformad sits vilket kan ses än idag.

Sedan dess har det gått upp och ner för vår kära pinnstol men idag är dem hetare än någonsin!

1 svar på “Ett första inlägg måste givetvis handla om Pinnstolens historia?

  1. […] Pinnstolen i sig vilar på en häftig historia och är en möbel som för oss är ett tecken på den svenska industrialiseringen och samtidigt på det svenska hantverket. Vi vill sprida pinnstolsinspiration så att fler människor för upp ögonen för pinnstolen som möbel och lär sig mer om historien bakom. […]

Kommentarer är stängda.